Mariager Fjord

Den sidste måneds tid har fiskeriet været virkelig godt i Danmark smukkeste fjord. Det er altid en stor fornøjelse at fiske i Mariager Fjord og en endnu større glæde når dagen bliver kronet med en fjordørred eller to. I den forgangne tid har det mest været de mange flotte regnbuer, fjorden har givet der har været samtaleemne for de fleste fiskere ved fjorden. Jeg har hørt om flest fisk fra Stinesminde, Krogen og Vive, men fjordens vagabonder er sikkert at finde overalt.

En meget positiv ting er, at der ofte har været tale om flotte, helfinnede fisk i bedste kondition. De fleste fisk har ligget omkring kiloet, og jeg har ikke hørt om nogen, der har fanget de store 3 – 4 kilos regnbuer uden finner og med helt forkerte proportioner. Fisk der ofte er udsluppet fra havbrug, og ikke har fået tid til at genfinde de mere vilde former og levevis. Langt størstedelen af de regnbuer der fanges i Mariager fjord kommer fra dambrug og det virker til, at det er netop den faktor der skaber flotte, helfinnede fisk med de rigtige proportioner.

Har regnbueørredfiskereit været godt syntes jeg derimod, at havørredfiskeriet har svigtet en del, men det er måske bare mig der har været uheldig og fisket de forkert steder?

Hvert efterår har et par kammerater og jeg en uges ferie i oktober, hvor størstedelen af tiden bliver brugt på ture til Limfjorden og Mariager Fjord.

Den første dag tog vi til Mariager Fjord for at fiske et par timer ved “Krogen”. Efter min menning er det et af de flotteste steder at fiske og af og til giver det også fisk. Sjovt nok er det som om at gennemsnittet på fiskene er lidt større end andre steder og undermålere ikke findes i det store antal man ofte oplever i områder som Ørnedalsbugten m.m.

Vinden kom skrådt ind på kysten over højre skulder så det var ikke specielt sjovt at være højre håndskaster. Derimod havde Krestian ingen problemer, da han er venstrehåndet og ikke blev generet af vinden. Jeg valgte et mindre rev, mens Krestian fiskede på indersiden af nogle garn på ganske lavt vand. Allerede i første kast blev hans lille Red Tag Palmer taget i et vældigt sug og straks tog fisken et lynsnart udløb efterfulgt af to høje spring. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at det var en regnbue han havde kroget mest på grund af det ukontrollerede måde fisken fightede på. Korte udløb i alle retninger og en fisk der springer selv uden at der lægges pres på fisken er ofte en regnbueørred og denne var ingen undtagelse. Efter en rum tid var fisken endelig klar og vi kunne begge beundre en pragtfuld, stålblank steelhead på omkring 50 cm. Hele finner, et par enkelte havlus og ellers helt perfekte propoirtioner.

Vi fiskede lidt videre i den kraftig vind der nu havde tiltaget og et par enkelte fjordørreder forbarmede sig over os og blev landet blot for at få friheden igen. Smukke, tætprikkede fisk der alle var et stykke under målet. Herefter besluttede vi at stoppe og vi sad et stykke tid med den skoldhede kaffe og nød synet af en smuk, blank regnbueørred.

Fiskeriet i Mariager topper nu og i den komne tid. Fiskene færdes tit i stimer og kan være vanskelige. Små fluer fisket på flydeline plejer at være den rette medicin og en flue som Red Tag er en sikker topscorer blandt fjordens eksperter. Fanger man ingen fisk er det sjældent at turen har været forgæves. Fjorden er i sandhed et af de flotteste steder man kan sende fluen eller blinket ud her i landet!