At rejse til Tibet

I modsætning til tidligere, hvor mulighederne for at rejse til Tibet var få, er der nu flere ruter at vælge imellem. Valgene står lige nu mellem fly, jeep eller bus, men om få år vil den kinesiske regering have færdiggjort en jernbaneforbindelse til Lhasa, og det vil uden tvivl lette rejsen for mange. Indtil da må man dog vælge en af de andre muligheder.

Med fly:

Man kan rejse til Lhasa med fly fra Chengdu, hovedstaden i Sichuan-provinsen i Kina. Billetterne er dyre, men dog et alternativ til dem som ikke vil ofre to eller flere dage i bus på at nå målet. Billetter kan bestilles hjemmefra hos et rejsebureau, eller købes i Chengdu. Der kan dog være ventetid i højsæsonen, som løber fra maj til september. Chendu kan nås med fly fra næsten alle steder i Kina, ligesom byen er forbundet til alle andre provinser med togforbindelser. Togturen til Chengdu fra Beijing tager ca. 35 timer.

Ud over Chengdu har Lhasa også direkte flyforbindelse til Kathmandu, og herfra videre til resten af verden.

Med jeep:

Sidste år blev det muligt at rejse fra Kunming i Kinas Yunnan-provins til Lhasa med jeep, gennem bjergene der skiller Tibet fra lavlandet i øst. Priserne er skyhøje, men sikkert pengene værd, da man kommer igennem dele af Kina og Tibet som tidligere har været off limits for udlændinge. Der skulle være mulighed for stop på turen, omend det muligvis er for et ekstra gebyr. Jeeps kan bestilles på Camellia Hotel i Kunming.

Kunming, som ligger i det sydligste Kina, kan ligeledes nås fra de fleste egne af Kina via fly eller tog. Desuden ligger byen ikke langt fra både den laotiske og vietnamesiske grænse, hvis man kommer derfra. 

Med bus:

Lhasa kan nås med bus fra Golmud i Tibets naboprovins, Qinghai. Turen kan tage alt mellem 28 og 80 timer, og er absolut ikke behagelig. Den er dog et billigt alternativ til de dyre flybilletter. Billetter til bussen kan kun købes på det officielle kontor i Golmud, og priserne varierer efter regeringens forgodtbefindende. Bussen kører, når den er fyldt op, hvilket kan tage fra en til flere dage. Golmud nås med fly, eller tog fra Lanzhou i Gansu-provinsen, hvorfra der er forbindelser til resten af Kina.

Man kan også tage bussen fra Kathmandu til Lhasa, eller kombinere bus og jeep. Efter at have krydset grænsen fra Nepal kan transport arrangeres i grænsebyen Zhangmu. Turen herfra til Lhasa tager ca. to dage. Der er dog masser af muligheder for at bryde turen op, og se noget af Tibet på vejen. Dette er nemmest hvis man tager bussen, idet jeepchaufførerne ofte hellere vil hurtigt til Lhasa og finde nye kunder. Priserne varierer.

Cykel:

Det er tilladt at cykle mellem Lhasa og Kathmandu, men man skal være i god form og velforberedt.

Andet:

Utallige historier florerer om rejsende, som har snydt checkpoints og hiket, cyklet eller tomlet til Lhasa fra forskellige dele af Kina. Generelt må dette frarådes, med mindre man er villig til at risikere at blive smidt ud af landet. Den kinesiske regering slår hårdt ned på udlændinge, som omgår loven.

Praktisk:

Det er bedst at rejse til Tibet i sommermånederne, hvor vejret er bedst og vejene åbne. Forår og efterår er også ok, mens vinteren som regel vanskeliggør ind- og udrejse. Om sommeren er det varmt om dagen og koldt om natten, så pak herefter. Højden kan blive et problem for nogle, men generelt kan de fleste klare Lhasas 3700 m.o.h. Ilt kan købes i Golmud til turen over passene, ligesom Holiday Inn i Lhasa har ilt til gæsterne.

For den kinesiske regering er Tibet et ydest ømtåeligt emne, og det frarådes på det kraftigste at udtrykke sig negativt om det kinesiske herredømme mens man er der. Det lyder som science fiction, men mange offentlige steder, som Potala og Barkhor Square, er videoovervågede. 

Og ellers er det bare at komme afsted!